vineri, 15 februarie 2013

“British Documentary” la Tîrgu Mureș, editia II: 2-24 martie la Cinema ARTA



Cinematograful Arta, Sala Flora
2-24 martie 2013
INTRAREA LIBERĂ






BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Tîrgu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013.
Seria de filme documentare de anul acesta include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful Arta, în Sala Flora. 
Ca şi la ediţia anterioară, filmele care vor fi prezentate au fost nominalizate sau câştigătoare ale premiilor acordate la Festivalul de film documentar Grierson, din Marea Britanie, în 2011.
Diversitatea temelor abordate este şi anul acesta o caracteristică a „British Documentary”: probleme ale lumii contemporane – războaiele din ultimii ani, escaladarea extremismului religios, manipularea mediatică, literatura de larg consum , subiecte ştiinţifice – statistica şi aplicabilitatea ei în cele mai neaşteptate domenii, arta – două filme dedicate lui Leonard Cohen şi, respectiv, marelului compozitor britanic Edward Elgar. 
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM
2 martie, ora 18:30 – „Războiul invizibil”
3 martie, ora 18:30 – „Micul maratonist”
9 martie, ora 18:30  – „Bucuria statisticii”
10  martie, ora 18:30  – „Fratele meu, islamistul”
16 martie, ora 18:30  – „Elgar – omul din spatele măştii”
17 martie, ora 18:30  – „Plăceri vinovate”
23  martie, ora 18:30  – „Leonard Cohen”
24 martie, ora 18:30  – „Între viaţă şi moarte”



2 martie – „Războiul invizibil”  (2010, regia: John Pilger, 96 min.)
The War You Don't See British Documentary
„Războiul invizibil” dezvăluie şi, nu de puţine ori, demască rolul extrem de important al presei internaţionale în modul şi perspectiva din care publicul primeşte informaţii despre războaiele purtate de puterile occidentale de-a lungul ultimului secol – primul şi al doilea război mondial, războaiele purtate de Statele Unite ale Americii în Vietnam, războaiele recente din Iraq şi Afganistan.
Un film despre manipulare mediatică, despre controlul presei de către guverne, despre propagandă şi despre etică şi moralitate, despre pactul dintre putere şi presă, „Războiul invizibil” este realizat de un fost jurnalist, John Pilger, el însuşi reporter de război, câştigător al premiilor BAFTA şi Emmy pentru documentarele realizate.
Într-un ton ferm, cu adevăruri dure, spuse fără  menajamente, acest film se doreşte o trezire la realitate pentru spectatorii săi, victime ale unei iluzorii libertăţi a presei şi ale unui fals acces la informaţie.

3 martie – „Micul maratonist” ( 2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.)
Marathon Boy copyright 2012 One Horse Production
„Micul maratonist” este  o poveste  adevărată din acea parte de lume a Indiei aflată într-o dezumanizantă sărăcie, în care copiii sunt o sursă de câştig, fiind vânduţi sau exploataţi de către proprii părinţi şi de către reţele mafiote locale. Protagonistul filmului este unul dintre aceşti copii, care, însă, va ajunge o adevărată vedetă în postura de cel mai tânăr maratonist din India. Cel care îi schimbă destinul şi care îşi schimbă astfel şi propriul destin este o figură aproape eroică, un om care poate aduce speranţă pentru aceşti copii destinaţi decăderii.
Filmul este o istorie tragică despre cât de mult poate învinge binele într-o lume fundamental a răului.

9 martie – „Bucuria statisticii” (2010, Dan Hillman, 60 min.)
Joy of Stats Copyright BBC
Prezentat de profesorul suedez Hans Rosling, „The Joy of Stats”, acest film povesteşte într-un mod absolut captivant şi tonic istoria statisticii, nenumăratele utilizări şi foloase aduse de aceasta şi, totodată, ne arată în ce măsură lumea de astăzi se bazează pe statistici şi se dezvoltă în acord cu acestea.
Statistica nu este doar cifre, ea pune lucrurile într-o lumină nouă, în mai multe lumini diferite şi poate fi şi o ştiinţă veselă, nu doar utilă.

10 martie – „Fratele meu, islamistul” (2011, regia: Robb Leech, 60 min.)
My Brother the Islamist copyright Grace Productions
Lumea aşa cum o cunoaştem sau credem că o cunoaştem se îndreaptă uneori în direcţii neaşteptate; ca reacţie la diverse probleme sociale, nu puţini tineri britanici, albi, se convertesc la islam şi se alătură unor grupuri extremiste care militează pentru transformarea Marii Britanii într-un stat islamic, guvernat de Sharia – legea musulmană.
Filmul încearcă să găsească răspunsuri şi explicaţii pentru acest fenomen îngrijorător, alăturând punctului de vedere al acestor protestatari pe cel al familiilor acestora, analizând faptele şi situaţiile din perspective diferite.

16 martie – „Elgar – omul din spatele măştii” (2010, regia: John Bridcut, 90 min.)
Elgar the Man Behind the Mask Copyright BBC
Realizat de John Bridcut, autor al mai multor documentare despre compozitori britanici, acest film este dedicat celebrului Edward Elgar, punând în balanţă imaginea publică a muzicianului, de gentleman perfect, cu unele evenimente din viaţa sa privată, mai puţin lăudabile.
Filmul a primit premiul BAFTA pentru coloană sonoră în 2011.

17 martie – „Plăceri vinovate” (2010, regia: Julie Moggan, 86 min.)
Guilty Pleasures credit Julie Moggan
Romanele de dragoste pot fi o plăcere nevinovată, uneori chiar vinovată şi, se pare, un mod de viaţă.
„Plăceri vinovate” ne prezintă un scriitor de astfel de romane, care îşi doreşte, mai mult decât orice, să fie absolut singur, un fotomodel care pozează pentru romanticele coperţi ale acestor cărţi, dar care nu a avut o relaţie de dragoste de mai mulţi ani, o cititoare hotărâtă să transforme în realitate poveştile din romane, o altă cititoare care îşi modelează aşteptările după întâmplările citite.
Mai mult decât o plăcere, lumea cărţilor ajunge să fie o evadare şi un surogat pentru neîmplinirile din viaţa adevărată, cu un număr impresionant de adepţi – una dintre editurile britanice de profil vinde anual peste 200 de milioane de romane de dragoste, în 109 ţări.

23  martie – “Leonard Cohen” (2010, regia: Tony Palmer, 106 min.)
leonard-cohen-credit-martin_ruppssat
Regizorul britanic Tony Palmer a filmat cea mai mare parte a documentarului în timpul turneului european al lui Leonard Cohen din 1972.
Considerat a fi pierdut timp de 38 de ani şi reconstituit în 2010, filmul reprezintă un portret surprinzător, atent şi impresionant al unui artist extraordinar.
Tony Palmer este autorul unui număr impresionant de filme dedicate unor personalităţi muzicale,  atât din lumea muzicii rock, cât şi din lumea muzicii clasice. Este câştigător a peste 40 de premii internaţionale, printre care şi BAFTA şi Emmy.

24  martie – „Între viaţă şi moarte” (2010, regia: Nick Holt, 50 min.)
between-life-and-death-copyright-BBC
Un documentar impresionant despre responsabilitatea de a alege între viaţă şi moarte pentru victimele unor tragice accidente rutiere, în care se pune întrebarea până la ce punct viaţa merită trăită atunci când ea înseamnă doar a respira şi nimic mai mult.
Cu imagini nu de puţine ori şocante, „Între viaţă şi moarte” aduce spectatorul în faţa unor forme extreme de suferinţă umană.
Regizorul Nick Holt a primit premiul BAFTA la categoria „Documentar”, în 2011, pentru acest film.

Partener: Primaria Tîrgu Mureș


Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Despre mine

tg mures, Romania
asociatiakarte@gmail.com 0723909866