marți, 30 octombrie 2012

Festivalul Filmului Francez la Tîrgu Mureș, 23-25 noiembrie 2012


  • 23-25 noiembrie 2012, Cinema ARTA
  • Organizatori: Institutul Francez și Asociația K'ARTE
  • Partener: Primăria Tîrgu Mureș

Asociația K'ARTE este bucuroasă să anunțe că municipiul Tîrgu Mureș găzduiește în această toamnă, pentru prima dată, Festivalul Filmului Francez, alături de alte cinci orașe importante: București, Cluj, Timișoara, Iașși Sibiu. Evenimentul organizat de Institutul Francez și Asociația K'ARTE ajunge, între 23 şi 25 noiembrie, la Cinema ARTA cu cinci filme de lung metraj plus integrala scurtmetrajelor realizate de Agnès Varda.

PROGRAMUL  FFF, Tîrgu-Mureș, 23-25 noiembrie 2012, Cinema ARTA


Vineri 

Ora 18:00 - Les Infidèles, 2011 - subtitrat in ROMANA - TRAILER
Ora 20:00 - Scurt-metraje Agnès Varda - subtitrate in ENGLEZA

Sambata

Ora 16:00 - L’Année dernière à Marienbad – subtitrat in ROMANA 
- TRAILER
Ora 18:00 – Cœurs - subtitrat in ENGLEZA 
- TRAILER
Ora 20:00 - Scurt-metraje Agnès Varda - subtitrate in ENGLEZA

Duminica

Ora 16:00 - Un monstre à Paris (animatie) - subtitrat in ROMANA 
- TRAILER
Ora 18:00 - Camille Redouble, 2012 - subtitrat in ROMANA
  - TRAILER
Ora 20:00 - Scurt-metraje Agnès Varda - subtitrate in ENGLEZA

Selecția e gândită să acopere o plajă largă de producții cinematografice, oferind și filme foarte noi, care înca nu rulează în Romania (Un monstre à Paris, Camille Redouble, Les Infidèles), șfilme "clasice", din cadrul retrospectivei Alain Resnais (L’Année dernière à Marienbad și Cœurs) sau integrala scurtmetrajelor Agnès Varda (multe din ele inedite în Romania).


Asociatia K'ARTE recomandă o donatie de 4 lei pentru fiecare vizonare. Suma rezultată va fi directionata catre Clinica de Pediatrie-Compartiment Hemato-Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tirgu Mures"Selecția de anul acesta aduce talente, autori și stiluri diferite, cu un ton deseori comic sub care se ascund cel mai adesea angoase, mai ales romantice. Și dacă am putea retrăi o relație știind de la început tot ce se va-ntâmpla înainte de sfârșitul ei? Ce dizolvă un cuplu? Cum să fii fidel? Cât durează dragostea adevărată?  Pentru că în ultimii ani animația franceză și-a făcut un nume, vă propunem și muzicalul de animație Un monstre à Paris care îi are pe coloana sonoră pe M., Vanessa Paradis dar și pe Sean Lennon" (Institutul Francez).

Programul Festivalului pe orașe:
26 octombrie – 02 noiembrie | Cinema Elvira Popescu, București
02 – 05 noiembrie | Habitus, Atrium Café, Maison de l'Ille-et-Vilaine, Sibiu
08 – 10 noiembrie | Casa de cultură Mihai Ursachi - Sala Diotima, Iași
15 – 18 noiembrie | Cinema Victoria, Cluj
23 – 25 noiembrie | Cinema Arta - Sala Flora, Tîrgu Mureș
27 – 28 noiembrie | Universitatea de vest - Aula Magna, Timișoara


Evenimentul este posibil datorită unui parteneriat al Asociației K'ARTE cu Institutul Francez. Festivalul Filmului Francez la Tîrgu Mureș beneficiază și de spijinul Primăriei Tîrgu Mureș.


23 – 25 noiembrie | Cinema Arta - Sala Flora, Tîrgu Mureș

Un eveniment: Asociația K'ARTE

FILMELE FFF 2012 de la Tîrgu-Mureș:Les Infideles
de Emmanuelle BERCOT, Jean DUJARDIN, Gilles LELLOUCHE, Fred CAVAYE,
Michel HAZANAVICIUS , Eric LARTIGAU, Alexandre COUR TES [2011]
Cu: Jean DUJARDIN & Gilles LELLOUCHE

Infidelitatea masculină sub diverse forme, văzută de 7 regizori diferiți.
Scrisă, regizată și interpretată de Jean Dujardin, Les Infidèles este o comedie îndrăzneață realizată din mai multe scurt-metraje pe tema adulterului. Împreună cu Michel Hazanavicius, și alți regizori francezi, Dujardin și Gilles Lellouch oferă o imagine lejeră, amuzantă și pe alocuri deocheată a celor mai celebre obiceiuri extraconjugale.
Un monstre à Paris

1’22’’

de Bibo BERGERON [2011]

Cu : Vanessa PARADIS, Mathieu CHEDID, Gad ELMALEH, François CLUZETColaboratori de lungă durată, M și Vanessa Paradis au dublat vocile eroilor principali din noul film de animație „Un Monstre a Paris”, o frumoasă paranteză poetică despre cartierului Montmartre în anul 1910.
Un monstru necunoscut sădește panica în Parisul anilor 1910. La origine, Francoeur este un purice care trăiește în blana maimuței Charles, asistentul botanistului de la Grădina Plantelor. Însă, în urma unui experiment îndoielnic, Raoul îl transformă… într-un purice gigantic, de 2 metri !! Din acel moment, el devine un element de teroare pentru locuitorii Parisului, și ținta permanentă a atacurilor prefectului Maynott. Și totuși, în spatele aparențelor monstruoase, Francoeur, ascunde o inimă de aur și un glas fermecător… Dar ce-ar fi dacă cea mai bună ascunzătoare s-ar afla chiar sub reflectoarele cabaretului „L’Oiseau Rare”, unde cântă Lucille, steaua cartierului Montmartre?

Camille redouble (2h)
de Noémie LVOVSKY [2012]
Cu: Noémie LVOVS KY, Samir GUESMI, Judith CHEMLA, India HAIR


O călătorie în timp la sfârșitul căreia Camille descoperă că în viață toate lucrurile, oamenii, dragostea, prietenia, sunt perisabile și că asta nu este neapărat ceva rău.
Camille avea șaisprezece ani când l-a cunoscut pe Eric. S-au iubit nebunește și Camille a născut o fetiță… 25 de ani mai târziu: Eric o părăsește pentru o femeie mai tânără. În seara de 31 decembrie, Camille se pomenește dintr-odată reîntoarsă în trecut. Are din nou șaisprezece ani. Își regăsește părinții, prietenii, adolescența… și pe Eric. Ce va face, acum că știe finalul poveștii lor? Va fugi, în încercarea de a-și schimba destinul? Sau îl va iubi din nou, în ciuda finalului care îi așteaptă?


ALAIN RESNAIS

Coeurs (2006) (2h)
L’Année dernière à Marienbad (1961)  (1h35)


Figură legendară în lumea cinematografiei franceze, Alain Resnias a realizat
câteva dintre cele mai importante și puternice filme din epoca postbelică. Resnais și-a început cariera în perioada de glorie a „nouvel vague-ului" francez. Cu
toate astea, el rămâne întotdeauna în afara cercului condus de Truffaut și Godard,
preferând să adopte un stil unic. De-a lungul unei cariere care durează de mai bine de șaizeci de ani, Resnais a explorat relația complexă dintre memorie și timp, dintre adevăr și subiectivitatea umană. Filmele sale sunt producții intelectuale riguroase, dar totuși lejere și accesibile, încărcate de o frumusețe naturală care reușește, fără efort, să redea atmosfera onirică a minții umane. Vă propunem două
filmele din perioade diferite, pentru a oferi o mică panoramă asupra carierei sale.AGNES VARDA

Integrala scurt-metrajelor AGNES VARDA

Agnès Varda este una dintre cele mai importante regizoare din istoria cinematografiei franceze, și singura femeie asociată cu începuturile mișcării Nouvelle Vague. După aproape șaizeci de ani de carieră, ultimul său film- Les plages d’Agnès (2008)- a fost la fel de aclamat de critici, ca și debutul revoluționar din 1954, La pointe courte. Cele mai bune momente din filmele lui Agnes Varda sunt departe de a fi programate. Frumusețea lor, înțelesurile, și ideile transmise iau naștere pe parcursul filmului. Camera de filmat se lasă surprinsă de ceea ce se desfășoară în fața obiectivului. Fiecare plan poartă urmele unei întâlniri surprinzătoare, care are loc chiar sub ochii noștri. Retrospectiva scurt-metrajelor Agnes Varda este o ocazie de a redescoperi această artistă în vârstă de 83 de ani, în permanent proces de creație. O incursiune într-o lume personală, aflată mereu la limita dintre ficțiune și realitate, dintre melancolie și bucurie.
2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumim pt initiativa! totusi, va rugam,acordati mai multa atentie ortografiei:''alături de alte cinci orașe iportante''...."beneficiază și de spijinul Primăriei Tărgu Mureș.''

eliodor spunea...

mersi de observatie. aveti dreptate - am corectat.

Despre mine

tg mures, Romania
asociatiakarte@gmail.com 0723909866