luni, 18 martie 2013

Zilele Filmului Polonez la Tîrgu Mureș, ediția a III-a, între 5-7 aprilie la Cinema ARTA


Zilele Filmului Polonez
5-7 aprilie 2013
Cinema Arta - Intrarea liberăPentru al treilea an consecutiv municipiul Tîrgu Mureș se află printre orașele gazdă ale unui eveniment cinematografic special, Zilele Filmului Polonez. Asociația K'ARTE din Tîrgu Mureș este și de această dată partenerul local al Institutului Polonez. Evenimentul se bucură de sprijinul Mobiladalin și de găzduirea generoasă a Cinematografului Arta. Zilele Filmului Polonez, ediția din 2013, aduce șase producții cinematografice la Tîrgu Mureș care vor rula între 5-7 aprilie. Selecția făcută de Institutul Polonez diferă față de anii precedenți, filmele mai noi fiind acum în număr egal cu producții "clasice" ale faimoasei cinematografii polone.  Intrarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor din Sala Flora. 
PROGRAM


Vineri, 5 aprilie

ora 18.00 

Lege și pumn / Prawo i pięść  (Polonia, 1964, 93 min.) 

Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski ora 20.00 
Róża, (Polonia, 2011, 94 min.)
Regia: Wojciech Smarzowski

Sâmbătă, 6 aprilie:
ora 18.00 
Copoii / Psy  (Polonia, 1992, 105 min.)
Regia şi scenariul: Władysław Pasikowski

ora 20.00 
Cârtița / Kret (Polonia, Franţa, 2010, 108 min.)
Regia: Rafael Lewandowski

Duminică, 7 aprilie
ora 18.00 
Canalul / Kanał  (Polonia, 1956, 91 min.)
Regia: Andrzej Wajda

ora 20.00
În beznă / W ciemności (Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min.)
Regia: Agnieszka Holland

Vineri, 5 aprilie

ora 18.00

Polonia, 1964, 93 min.

Scenariul: Józef Hen
Primele zile după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Andrzej Koenig, fost deținut într-un lagăr de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului într-o stațiune balneară părăsită de germani. Fără să beneficieze de niciun sprijin, el trebuie să apere orașul de prădătorii care sunt în stare să încalce orice reguli pentru a se îmbogăți.


ora 20.00

Polonia, 2011, 94 min.
Scenariul: Michał Szczerbic

Vara anului 1945. Imediat după terminarea războiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge în Mazuria, un teritoriu german oferit după război Poloniei. Înnoptează la Róża, o văduvă a unui soldat german la a cărui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de război, în care speranţa a devenit instrument de propagandă, între doi oameni din lumi diferite se naşte dragostea... este aceasta oare imposibilă?


Ambele pelicule, filmate în convenția „western” și având același fundal istoric, ating problema responsabilității: față de răul provocat de război și față de cei lipsiți de apărare. Filmele sunt legate și printr-un motiv muzical semnat de celebrul compozitor Krzysztof Komeda.


Sâmbătă, 6 aprilie:
ora 18.00


Polonia, 1992, 105 min.

Regia şi scenariul: Władysław Pasikowski
Distribuţia: Bogusław Linda, Marek Kondrat, Cezary Pazura, Janusz Gajos, Agnieszka Jaskółka, Zbigniew Zapasiewicz ș.a.

Film-cult al anilor ’90, care prin violența sa și imaginea cinică a tranziției a zguduit cinematografia poloneză a momentului.
Comunismul a căzut, ofițerii Securității ard dosarele. Unii dintre ei devin polițiști, iar alții - infractori. Franz Maurer, fost securist, acum polițist, încearcă să rămână fidel principiilor sale: onoare, prietenie și dedicare în slujbă; un lucru imposibil într-o lume fără idealuri.


ora 20.00


Polonia, Franţa, 2010, 108 min.

Regia: Rafael Lewandowski
Scenariul: Iwo Kardel, Rafael Lewandowski
Distribuţia: Borys Szyc, Marian Dziędziel, Magdalena Czerwińska, Wojciech Pszoniak, Sławomir Orzechowski ș.a.

Zygmunt, fost membru al „Solidarității” și luptător pentru libertate, acum afacerist într-un oraș mic, este acuzat că a colaborat cu poliția politică. Proasta sa reputație de turnător îi distruge relațiile cu vecinii și îi pune în pericol viața de familie. În căutarea adevărului, fiul său Paweł întâlnește un fost securist care pare să aibă legătură cu problemele tatălui său.


Securiștii și dosarele nu sunt doar niște subiecte abstracte: în spatele fiecărui dosar se ascund tragediile unor oameni în carne și oase. Chiar și la 20 de ani de la căderea comunismului, procesul lustrației pare departe de a se fi terminat.
Duminică, 7 aprilie
ora 18.00


Polonia, 1956, 91 min.


Sfârșitul lui septembrie 1944. Insurecția de la Varșovia este pe punctul să fie înăbușită. Un detașament coboară în canale pentru a ajunge la răzvrătiți. În culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul încearcă să salveze viața oamenilor săi. Scenariul este bazat pe experiențele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofițer în Armata Țării.

ora 20.00


Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min.

Scenariul: David F. Shamoon
Distribuţia: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup ș.a.

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor şi borfaş mărunt, dă peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor să se ascundă în canalele subterane ale oraşului, pe care el le cunoaşte foarte bine. Drept care, se învoieşte să-i ajute contra cost. Ceea ce debutează ca un târg se transformă în ceva neaşteptat, pe măsură ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei încearcă împreună să păcălească moartea.


Cele două filme au în comun nu doar locul acțiunii și modul în care a fost construită acțiunea, amândouă povestesc despre curaj, speranță și dedicare, pun întrebări importante despre sensul eroismului.

Niciun comentariu:

Despre mine

tg mures, Romania
asociatiakarte@gmail.com 0723909866