miercuri, 15 mai 2013

Zilele Filmului Norvegian la Targu Mures, 24-26 mai, la Cinema ARTA - Intrararea libera


Asociația K’ARTE are plăcearea să anunțe prima ediție a Zilelor Filmului Norvegian la Tîrgu Mureș, eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Regale a Norvegiei la București și al companiei Integrasoft.  Cu două mari premii TIFF în program – NORD și OSLO, 31 AUGUST - și cu mai multe producții din noul val cinematografic, așa-numitul Norwave,  evenimentul de la Tîrgu Mureș speră să ofere publicului local o perspectivă asupra cinematografiei norvegiene recente.  

Zilelor Filmului Norvegian la Tîrgu Mureș se bucură și de sprijinul Institutului Norvegian de Film, Digital Color Foto si al Primariei Tîrgu Mureș / Cinema ARTA.

Proiecţiile vor avea loc între 24-26 mai la Cinema ARTA și vor începe la ora 18.00 şi la ora 20.30, iar filmele vor avea subtitrare în limba română sau engleză. Intrarea este liberă.



PROGRAM:

VINERI
18:00  (nor., 2011, thrill., col.) (15) – subtitrare RO
20:30  (nor., 2011, dramă, col.) (15) – subtitrare RO

SAMBATA
18:00  (Documentar, 2010) – subtitrare EN
20:30  (nor., 2009, dramă, col.) – subtitrare EN

DUMINICA
18:00   (nor., 2009) – subtitrare EN
20:30  (nor., 2009, com., col.) – subtitrare RO



Descrierea filmelor:

Headhunters / VÂNĂTORII DE CAPETE (2011)
REGIZOR: MORTEN TYLDUM
Distribuţie: AKSEL HENNIE, NIKOLAJ COSTER-WALDAU, SYNNØVE MACODY LUND, EIVIND SANDER
Descriere: Roger pare să aibă totul: este cel mai de succes headhunter din Norvegia, este însurat cu frumoasa proprietară a unei galerii de artă şi locuieşte într-o vilă superbă - doar că veniturile sale sunt mai mici decât cheltuielile. Ca să compenseze, Roger se ocupă cu furtul operelor de artă. La un vernisaj, soţia sa i-l prezintă pe Clas Greve, care nu doar că este perfect pentru slujba de CEO a companiei Pathfinder, pentru care Roger tocmai recrutează, dar are în posesie şi o nepreţuită pictură. Este şansa lui Roger de a obţine independenţa financiară, prin urmare începe să plănuiască cea mai mare lovitură a sa dintotdeauna.

OSLO, 31 AUGUST (2011)
REGIZOR: JOACHIM TRIER
Distribuţie: ANDERS BORCHGREVINK, ANDREAS BRAATEN, MALIN CRÉPIN, PETTER WIDTH KRISTIANSEN
 Câştigător al Marelui Premiu la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2012.  Anders isi va termina in curand tratamentul intr-un centru de reabilitare izolat. Unul din pasii din program este sa mearga in oras pentru un interviu legat de obtinerea unui loc de munca. Dar Anders profita de ocazie si ramane in oras, ratacind pe strazi si intalnindu-se cu prieteni vechi. La 34 deani, Anders este destept, frumos si de familie buna, dar bantuit de toate oportunitatile pe care le-a irosit. E inca tanar, dar simte ca din multe puncte de vedere viata i s-a terminat. Pana la sfarsitul zilei si tarziu in noapte, fantomele greselilor din trecut se vor lupta cu sansa dragostei si posibilitatea unei noi vieti.

The Snow Cave Man (Documentar, 2010)
Regia: Fridtjof Kjæreng
”Personajul” din ”The Snow Cave Man” a trăit în peșteri montane din nordul înghețat al Norvegiei de peste 30 de ani. Asemenea personajului lui Nietzsche,  Zarathustra, omul nostru și-a dezvoltat un cod moral propriu și un simț la umorului sarcastic. Traiul printre reni și viscole puternice este considerabil diferit de binecunoscuta bunăstare scandinavă. Odată cu vestea morții mamei sale, el află că este moștenitorul apartamentului în care aceasta a locuit, dar cu condiția de a-și asuma stilul de viață al unui om normal. Un film despre libertate și prețul independenței totale.

Upperdog (2009)
Regia: Sara Johnsen
Distribuţie: Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Hermann Sabado, Bang Chau, Ole Paus, Kjersti Holmen, Yngvild Stæen Grotmol, Birgitte Victoria Svendsen, Tone Danielsen, Magnus Bjørnstad
Upperdog este o tragi-comedie vibrantă despre relaţii între oameni care tânjesc unii după alţii, şi care îşi caută iubirea. Vulnerabilitatea lor este abordată deopotrivă cu lejeritate şi gravitate. Cu un fler narativ sofisticat, echipa din spatele filmului Upperdog a reuşit să redea o poveste amuzantă şi emoţionată dintr-o Norvegie contemporană.
Copii fiind, fraţii vitregi Axel şi Yanne sunt daţi spre adopţie în Norvegia. El este adoptat de către o familie înstărită, iar indulgenţa părinţilor îl transformă într-un tânăr răsfăţat, care încearcă să îşi ascundă trecutul tulbure mimând indiferenţa. Prin contrast, sora sa, Yanne, înfiată de o familie cu resurse modeste, îşi aminteşte de drumul spre Norvegia şi de despărţirea de fratele său, dar nu ştie unde să îl caute.
Drumurile celor doi fraţi se vor intersecta mai târziu, iar în această revedere un rol important îl joacă Maria, prietena poloneză a lui Yanne.

The Orange Girl (2009)
Regia: Eva Dahr
Filmul se bazează pe romanul omonim din 2003 scris de autorul norvegian Jostein Gaarder. Personajul principal este tînărul Georg care, într-o zi, găsește o bogată scrisoare de la tatăl lui decedat. Scrisoarea descrie, printer altele, tinereasca iubire a tatălui pentru o misterioasă "orange girl”,  dar îi și îi plasează lui Georg un mister de dezlegat. Filmul pendulează între timpul scrisorii tatălui pentru viitor, gândurile tânărului și evenimentele din viața tatălui.


Nord / North (2009)
Regia: Rune Denstad Langlo
Distribuţie: Anders Baasmo Christiansen, Kyrre Hellum, Marte Aunemo, Mads Sjøgård Pettersen, Lars Olsen, Astrid Solhaug, Even Vesterhus, Ragnhild Vannebo, Celine Engebrigtsen
Câştigător al Marelui Premiu la Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2009, Nord este o comedie romantică. Este povestea unui atlet pe nume Jomar Sine care, după o perioadă de depresie, se autoizolează într-o existenţă singuratică şi tristă. Călare pe un snow-mobil, Jomar porneşte într-o călătorie stranie şi dramatică spre îndepărtatul Nord, unde fosta lui prietenă locuieşte împreună cu fiul lor, despre a cărui existenţă abia a aflat.
Întreaga sa călătorie se transformă într-o experienţă ciudată, iar oamenii întâlniţi, şi ei la fel de confuzi precum Jomar, îl vor forţa să îşi continue călătoria spre realitate.

Proiecţiile de film vor începe la ora 18.00 şi la ora 20.30, iar filmele vor avea subtitrare în limba română sau engleză. Intrarea este liberă.




Niciun comentariu:

Despre mine

tg mures, Romania
asociatiakarte@gmail.com 0723909866